Mama na 6+, przepis#59

Witajcie drogie Mamy :)!

I choć u nas zimnoooo, ponuro i jesiennie, to na naszym stole królują najwspanialsze polskie owoce- JABŁKA :)! W wersji na ciepło, czyli z kruchymi naleśniczkami :)!
Nasze dzieci uwielbiają je zarówno jako deser, drugie danie, drugie śniadanie, a czasem nawet robimy je weekendowo- śniadaniowo! Dziś nasz przepis jest o tyle wyjątkowy, że wykorzystujemy w nim mleko roślinne. Mamy nadzieję, że docenią to szczególnie te mamy, które obawiają się alergii na białka mleka krowiego :)!
Oczywiście wyszło i tak przepysznie! Sprawdźcie sami !

Naleśniki z jabłkami na mleku roślinnym
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
½ szklanki mleka roślinnego
½ szklanki wody
2 łyżki masła

Nadzienie:
3-4 jabłka ( słodkie, kruche)
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
5 rodzynek

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę i miękkie masło – miksujemy na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, na niewielkim ogniu.
Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na kawałeczki i wkładamy do garnka. Dodajemy masło, rodzynki i cynamon. Podlewamy odrobiną wody. Podsmażamy przez około 20 min. Następnie blendujemy na mus.

Naleśniki przekładamy jabłkami i zwijamy w rulon lub składamy w trójkąt. Możecie też usmażyć mini – naleśniczki i bez zawijania posmarować wierzch musem jabłkowym i podać maluszkowi :).

dav

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z wysłaniem komentarza. Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne do zapobiegania spamowi. Zostałem poinformowany, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwość ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest M6+ Ewa Bajerek, Aleksandra Zima s.c. 32-242 Kraków, ul. Belwederczyków 5/44