Mama na 6+, przepis#58

Śliwki, śliweczki, śliwunie!!! Powidełka, bułeczki, kocyki :)!
Jednym słowem – jesień :). Piękna, polska, złota jesień. Wspaniałe smaki, zapachy i aromaty :).

Aby zatrzymać ten piękny czas, pełen zapachów i smaków, dojrzałych polskich owoców – stworzyłyśmy prawdziwe CUDEŃKO dla naszych najmłodszych smakoszy :)!

POWIDEŁKO ŚLIWKOWE

3 kg śliwek węgierek (słodkich, dojrzałych)
15 daktyli
1 łyżeczka zmielonych goździków

Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Daktyle zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na około 15 minut. Śliwki wkładamy do dużego garnka, podlewamy niewielką ilością wody i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy około 1 godzinę od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby dodając niewielką ilość wody(aby się nie przypaliły). Następnie dodajemy daktyle, goździki i całość bledujemy na gładką masę. Z powrotem stawiamy na ogień i gotujemy całość jeszcze przez około 30-40 minut ( również na małym ogniu).
Gotową masę przekładamy do słoików i zamykamy szczelnie.  Słoiczki można zapasteryzować :).

Kochani….powidełko jest….aahh!! Brak słów :)!

dav

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z wysłaniem komentarza. Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne do zapobiegania spamowi. Zostałem poinformowany, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwość ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest M6+ Ewa Bajerek, Aleksandra Zima s.c. 32-242 Kraków, ul. Belwederczyków 5/44