Mama na 6+, przepis#56

U nas królują dania na gorąco :)! A skoro jesień, to w ruch poszła papryka :). Czy piekliście kiedyś paprykę…:)? Staje się krucha i miękka – nasze maluszki z nowe dania najpierw wyjadają środek,a potem wcinają paprykę :).
Oczywiście dzisiejsze danie proponujemy większym niemowlaczkom, ale jest ono tak pożywne i smaczne, że z pewnością zachwyci też starszaków :)!

PAPRYCZKI FASZEROWANE

2 średnie papryki
250 g mielonego mięsa
½ cebuli
½ woreczka ryżu
1 pomidor malinowy
10 g sera mozarella
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki oregano
szczypta słodkiej papryki

Ryż gotujemy do miękkości. Na suchej patelni podsmażamy cebulę i mięso mielone. Pomidor parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę lub blendujemy i dodajemy na patelnię wraz z poszatkowaną i umytą wcześniej natką pietruszki. Całość podsmażamy jeszcze przez około 5 minuty. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
Papryki myjemy, parzymy wrzątkiem, przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Ser mozarella ścieramy na drobnych oczkach na tarce.
Farsz mięsny mieszamy z ryżem i połową startego sera, dodajemy oregano. Papryki wypełniamy farszem i wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie każdą paprykę posypujemy resztą startego sera i pieczemy jeszcze około 5 minut.

Alleeeee ucztaaa :)!!!

dav

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z wysłaniem komentarza. Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne do zapobiegania spamowi. Zostałem poinformowany, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwość ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest M6+ Ewa Bajerek, Aleksandra Zima s.c. 32-242 Kraków, ul. Belwederczyków 5/44