Mama na 6+, przepis#50

Dziś 50 przepis w naszym cyklu #mama na 6 plus! Chyba same siebie zaskakujemy, ile fajnych pomysłów na szybkie, proste i smaczne dania dla maluszków można wymyślić ;)! Mamy nadzieję, że Wy również jesteście zachwyceni :D!

A dziś u nas na stole królować będą…POMIDORRRRY :)! Jednym słowem amore-pomidore ;)!

BAGIETKA  POMIDOROWA

1 duży, dojrzały, malinowy pomidor
1/2 ząbka czosnku
5 listków świeżej bazylii
2 łyżki startych wiórek sera mozarella
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 bagietki lub 2 kromeczki chleba

Kromeczki dzielimy na połówki, bagietkę kroimy na małe talarki o grubości ok 1 cm.  Czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Pieczywo smarujemy niewielką ilością czosnku, a następnie delikatnie oliwą z oliwek ( pędzelkiem lub łyżeczką). Pomidora zalewamy wrzątkiem, po minucie ściągamy skórkę, kroimy na drobne kosteczki, a następnie ugniatamy widelcem na pomidorową pulpę. Pomidory nakładamy na pieczywo. Całość z wierzchu posypujemy wiórkami mozarelli – wg uznania.
Wkładamy do piekarnika, ustawiamy temp. ok 170-180 C, wybierając ( o ile to możliwe) górną grzałkę. Czekamy, aż serek nieco się roztopi. Wyciągamy, posypujemy od góry posiekanymi na drobno, umytymi listkami bazylii. Po ostygnięciu dajemy maluszkowi do łapki :).
I sami również zajadamy :)!!!

My jesteśmy zakochani – wcinamy wszyscy :)!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z wysłaniem komentarza. Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne do zapobiegania spamowi. Zostałem poinformowany, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwość ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest M6+ Ewa Bajerek, Aleksandra Zima s.c. 32-242 Kraków, ul. Belwederczyków 5/44