Mama na 6+, przepis#45
Kochani dziś dla Waszych Maluszków mamy wspaniałe pierożki na słodko :)! My robimy je w dwóch wersjach – w takiej jak wstawiamy poniżej i…z truskawkami :D!
Polane jogurtem są cuuudownym daniem dla naszych pociech :)! I Wam życzymy smacznego, korzystajcie z truskawek póki są ;)!
Pierogi śliwkowe (truskawkowe)
2 szklanki mąki jaglanej lub pszennej
1 jajko
ok. 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka ciepłego masła
suszone śliwki lub świeże truskawki ( umyte, bez szypułek) – my zazwyczaj zimą robimy śliwkowe, a latem, gdy są świeże owocki – truskawkowe 🙂
Składniki ciasta pierogowego mieszamy, a następnie wyrabiamy. Ciasto wałkujemy, wycinamy szklanką kółka i układamy po 1 lub 2 śliwek na kółku (śliwki możemy również pokroić w drobną
kostkę i nakładać po 1 łyżce na kółko z ciasta). Jeśli używacie truskawek – możecie dać całą, jeśli jest mniejsza, lub połówkę, jeśli jest większa. Formujemy pierożki. Wrzucamy je partiami na wrzącą wodę i gotujemy do miękkości, przez około 3-5 minuty.
Pierożki możemy podawać polane jogurtem naturalnym.
Mniaaaaam :)!!