Mama na 6+, przepis#41

Wiemy, że jest pięknie, słonecznie i letnio! A nam…zachciało się pierogów :D! Chyba nie istnieje bardziej polskie danie ;)…

I dziś wersja pierożków dla maluszków :)! Idealne, bo można pokroić na kawałki i zjadać widelcem, lub też wziąć do łapki i wcinać :)!
Ponadto zdrowe, bo z kaszą gryczaną i syte :)!

Pierożki maluszka z kaszą gryczaną i twarogiem

Ciasto
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka miękkiego masła
1 jajko (roztrzepane)
½ szklanki ciepłej wody

Farsz
1/2 torebki kaszy gryczanej
25 dkg sera białego
1 jajko

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło oraz jajko. Stopniowo dodajemy po troszku ciepłą wodę, wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Całość przykrywamy ściereczką. Kaszę gotujemy około 10 – 15 minut, po przestudzeniu mieszamy z białym serem oraz jajkiem. Możecie dodać malutką szczyptę pieprzu i słodkiej papryki.

Ciasto rozwałkowujemy, kieliszkiem lub szklanką wycinamy kółka, na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą wodę i gotujemy do
miękkości, przez około 3-5 minut.
Pierogi podajemy maluszkowi lekko wystudzone :)!

Kochani nasze pierożki są wspaniałe, mięciutkie i szybkie! Wasze Maluszki je pokochają :)!!!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z wysłaniem komentarza. Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne do zapobiegania spamowi. Zostałem poinformowany, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwość ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest M6+ Ewa Bajerek, Aleksandra Zima s.c. 32-242 Kraków, ul. Belwederczyków 5/44