Mama na 6+, przepis#20
Drogie Mamy! Czy i Wam zdarza się czasem przesadzić z ilością ziemniaków na obiad :)? U nas to notoryczne :)!
Zawsze się obawiamy, że zabraknie ;)…I dziś mamy dla Was bardzo fajny przepis, który po 1. zutylizuje nadmiar ugotowanych ziemniaków, a po 2. pozwoli wyczarować smaczne pyszności dla naszych Maluszków baaardzo szybko :)!
Krążki ziemniaczano -gryczane
250 g ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia wcześniejszego)
½ szklanki mąki gryczanej
1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta ziół prowansalskich
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (ew. używamy wcześniej ugotowanych) i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przeciskamy je przez praskę lub ubijamy tłuczkiem, najlepiej na jak najgładszą masę. Z ziemniaków formujemy kopczyk, pośrodku robimy wgłębienie do którego wbijamy jajko. Ziemniaki obsypujemy dookoła mąką gryczaną i ziemniaczaną, dodajemy zioła prowansalskie, wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy ukośnie na krążki. Wrzucamy je do dużej ilości wrzącej wody. Gotujemy około 2-3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.
Krążki są sytym, bogatoenergetycznym daniem. A przy tym extraaa szybkim i prostym, czyli dokładnie takim, jakie lubimy najbardziej :)! Smacznego :)!