Mama na 6+, przepis#20

Drogie Mamy! Czy i Wam zdarza się czasem przesadzić z ilością ziemniaków na obiad :)? U nas to notoryczne :)!
Zawsze się obawiamy, że zabraknie ;)…I dziś mamy dla Was bardzo fajny przepis, który po 1. zutylizuje nadmiar ugotowanych ziemniaków, a po 2. pozwoli wyczarować smaczne pyszności dla naszych Maluszków baaardzo szybko :)!


Krążki ziemniaczano -gryczane

250 g ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia wcześniejszego)
½ szklanki mąki gryczanej
1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta ziół prowansalskich

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (ew. używamy wcześniej ugotowanych) i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przeciskamy je przez praskę lub ubijamy tłuczkiem, najlepiej na jak najgładszą masę. Z ziemniaków formujemy kopczyk, pośrodku robimy wgłębienie do którego wbijamy jajko. Ziemniaki obsypujemy dookoła mąką gryczaną i ziemniaczaną, dodajemy zioła prowansalskie, wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy ukośnie na krążki. Wrzucamy je do dużej ilości wrzącej wody. Gotujemy około 2-3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.

Krążki są sytym, bogatoenergetycznym daniem. A przy tym extraaa szybkim i prostym, czyli dokładnie takim, jakie lubimy najbardziej :)! Smacznego :)!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z wysłaniem komentarza. Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne do zapobiegania spamowi. Zostałem poinformowany, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwość ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest M6+ Ewa Bajerek, Aleksandra Zima s.c. 32-242 Kraków, ul. Belwederczyków 5/44