Mama na 6+, przepis#10

Kochani w tym tygodniu publikujemy dla Was jedynie jeden przepis. Ale przepis wyjątkowy! Przepis,który być może nie jest błyskawiczny, ale z pewnością błyskawicznie zniknie z naszych stołów :).
W tym tygodniu proponujemy Wam coś odświętnego, szczególnego – bo i dla nas ten tydzień jest WYJĄTKOWY :)! Jak już Wam pisałyśmy – w najbliższy piątek 09.02 o godzinie 14.00 zostałyśmy zaproszone na audycję NA ŻYWO do Polskiego Radia, gdzie będziemy opowiadać o naszym Maluszku na 6+ :)!!!!!!!!
Już dziś zapraszamy Was do słuchania audycji i do…świętowania razem z nami!

W dzisiejszej kulinarnej odsłonie…
TARTA JABŁKOWA – DAKTYLOWA DLA MALUSZKÓW

Ciasto kruche
250 g mąki jaglanej
150 g masła (zimnego)
1 jajko
40 ml zimnej wody

Nadzienie
1 kg jabłek odmiany reneta lub antonówka, papierówka
60 g masła
10 sztuk daktyli
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie
1.Ciasto kruche: mąkę wsypujemy do miski,robimy wgłębienie, wkładamy w nie pokrojone na kawałeczki masło i wbijamy jajko. Palcami lub mikserem rozcieramy masło z mąką, aż powstanie drobna
kruszonka. Następnie wlewamy zimną wodę i zagniatamy wszystko w jedną gładką kulę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy formę na tarte o średnicy 24 – 26 centymetrów. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kładziemy na desce i kroimy na cienkie plasterki o grubości ok. 2 milimetrów. Z pokrojonych jabłek wybieramy 1/3 największych i najładniejszych plasterków – odkładamy je na bok.
Daktyle oraz pozostałe jabłka kroimy w drobną kosteczkę i wkładamy do garnka. Dodajemy masło i cynamon. Gotujemy całość około 10 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, cały czas delikatnie mieszając. Po tym czasie jabłka i daktyle rozgniatamy praską na mus, pozostawiamy do przestygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je na placek nieco większy niż średnica formy. Wykładamy nim dno i boki formy, delikatnie dziurkujemy widelcem.
Na ciasto wykładamy mus jabłkowo-daktylowy, przykrywamy plasterkami jabłka ułożonymi na zakładkę. Pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

SMACZNEGO :)!!!!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z wysłaniem komentarza. Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne do zapobiegania spamowi. Zostałem poinformowany, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwość ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest M6+ Ewa Bajerek, Aleksandra Zima s.c. 32-242 Kraków, ul. Belwederczyków 5/44